Eduard Pou van den Bossche


Músic, Periodista i Activista Cultural
Musician, Journalist & Cultural Activist
Músico, Periodista y Activista Cultural27/11/1981


RECONEIXEMENTS- Premi Ciutat de Barcelona de Música per 4132314 de Los Sara Fontan, Tarta Relena i Cocanha (2022)

- Premi Enderrock al segell Gandula pels seus 10 anys de trajectòria recolzant la música experimental (2020)

- Guanyador beca OSIC de Recerca al voltant de la música improvisada i la creació de comunitat (2020)

- Premi Altaveu per a Los Sara Fontan (2020)

- Guanyador beca UNZIP de Música i Territori per realitzar un programa de ràdio comunitària al Prat de Llobregat (2020)

- Premi de la Crítica de les Arts Escèniques per Afasians (LosCorderos.sc+ZA!) com a millor espectacle de dansa, i Premi Ciutat de Barcelona de Dansa 2016 a LosCorderos.sc per la mateixa peça (2016)

- Premi Ciutat de Barcelona de Música per ZA!, destacant l’autogestió, la multidisciplinarietat i la vessant pedagògica (2015)

- Millor Disc estatal de l'Any segons el diari Ara per ZA! (Loloismo, 2015)

- Millor Disc estatal de l'Any segons el diari ABC per ZA! (Loloismo, 2015)

- Millor Disc estatal de l'Any segons Rockdelux per ZA! (Wanananai, 2013)

- Millor Directe estatal de l'Any segons Rockdelux per ZA! (Wanananai, 2013)

- Premi MIN al Millor Disc de Música Urbana per ZA! (Macumba o Muerte, 2010)

COM A PERIODISTA2004 - Estudia dues llicenciatures simultàniament -Periodisme (4t curs) i Ciències Econòmiques (2on curs) a la Universitat Autònoma de Barcelona- fins que és fitxat i contractat amb 22 anys per treballar de guionista a temps complet al programa AMF de TV3, programa de prime time de la televisió catalana.

2005 - Guionista i redactor del programa Alasdoceenpunto de Punto Radio durant dues temporades.

2006 - Guionista del programa Caiga Quien Caiga de Telecinco durant dues temporades.

2007 - Periodista, guionista i copresentador de Problemes Domèstics a Catalunya Ràdio durant tres temporades. Coautor d’un llibre sobre el programa.

2009 - Coordinador del Matí de Catalunya Ràdio durant quatre temporades. Editor d’un llibre sobre el programa.

2013 - Decideix dedicar-se professionalment a la música i combinar-la amb la tasca periodística.

2014 - Guionista i copresentador d’Esports Domèstics a Catalunya Ràdio durant tres temporades.

2017 - Guionista a Time Out: La Discoteca Fantasma

2017 - Comença el podcast Vivalanumeración que durarà cinc temporades

2018 - Guionista a Atrévete, Cadena Dial durant dues temporades.

2020 - Autor del podcast Mundo Estrella sobre col·lectius autogestionats

2020 - Comença a publicar articles de reflexió sobre música, escolta i comunitat a El Temps de les Arts, Quadern de les Idees, la Directa...

2020 - Guanyador de la beca UNZIP de Música i Comunitat per elaborar un programa de ràdio comunitari a la Capsa del Prat

2021 - Autor del podcast Ràdio Cultura Viva i coautor del podcast MaracaLab.
COM A MÚSIC És membre del duet ZA!, referents de l'underground i l'autoedició europeus, amb els quals ha fet més de 800 concerts pels cinc continents.

 És membre del duet Los Sara Fontán, del qual sorgeixen múltiples projectes col·laboratius, bandes sonores, gires internacionals o instal·lacions museístiques.

 El 2008 funda el col·lectiu d'improvisadors La Orquesta del Caballo Ganador, amb qui han realitzat desenes d’espectacles multidisciplinars i inspirat altres col·lectius a crear la seva pròpoia orquestra d’improvisació.

 Treballa la vessant pedagògica de l'art a través de tallers d'improvisació conduïda que imparteix tant a infants en escoles com a adults professionals i amateurs. Aquests tallers han tingut lloc en diferents països, des de Moçambic fins a Austràlia, passant per Portugal, Alemanya, etc.

Intenta desbordar els límits convencionals de la música:

    - Incorporant el públic com a part activa de l’espectacle

    - Realitzant instal·lacions sonores participatives (”Insectòdrom”, Bòlit Girona 2022, “Relat de belles Coses Falses”, Arts Santa Mònica 2014, “Genius Loci”, Fundació Miró 2011)

    - Creant peces multidisciplinars (Cantos de Trabalho Impossíveis al Teatro das Figuras de Faro, Caballo Rimador amb poeters i rapers, Caballo Bailador amb ballarins i performers, espectacle Afasians amb Loscorderos.sc, performance col·lectiva dins la Presó Model #NoCallarem)

    - Col·laborant amb artistes d’altres disciplines (Blanca Llum Vidal i Los Sara Fontan, BSO de films i peces de dansa, Los Sara Fontan i Sònia Gómez, etc)

    - Creant mètodes i tallers oberts a tothom, independentment del seu grau de coneixement musical

    - Creant art comunitari: taller + espectacle participatiu Za! & Rancho Folklórico do Ramalde al Gran Teatro Rivoli de Porto, Portugal, mesclant música, performance, folklore i cultura dels mercats tradicionals (2018)

    - Investiga sobre el llenguatge musical : guanyador d’una Beca de recerca de l’OSIC 2020 - 2021 per elaborar un manual d’improvisació conduïda de codi obert i accessible per a tothom qui el vulgui usar: pedagogs, artistes, grups, companyies.
COM A ACTIVISTA CULTURALCoordina el segell discogràfic Gandula (des de 2009): segell discogràfic que supera el sentit estricte de “segell” per convertir-se en família Do-It-Together que organitza festivals, concerts benèfics, gires internacionals i accions solidàries: festival en favor d'Open Arms a la Sala Apolo, concert per paliar els efectes dels incendis a Galícia, concert benèfic per #MissióKènia i l'orfenat Casa do Gaiato, acció de dues setmanes a Casa do Gaiato de Moçambic instal·lant un equip de gravació musical autònom, etc.

Comissari del cicle de concerts comunitaris 4Raons al Prat de Llobregat (2018-2022): concerts que busquen un contacte genuí entre l’artista i un col·lectiu o comunitat del Prat, i que aquesta trobada es reflecteixi el dia de l’espectacle.

Forma part de l'equip organitzador del festival BAM Cultura Viva (2018-2023): ha coordinat les activitats paral·leles als concerts (trobades, converses, fòrums, comunitat) i actualment coordina les jornades de reflexió al voltant de la música i la comunitat.

Membre organitzador del col·lectiu musical autogestionat l’Atzavara de Sant feliu de Guíxols (des de 2021): més de 25 anys d’història de l’autogestio i la música underground ultralocal i internacional.

Codirector artístic del festival d'improvisació Exploding Fest (2019-2020): festival multidisciplinar i multiformat on la creació instantània és l’única premissa per mesclar artistes de tots els origens i escoles.


Membre del Consell Executiu de la Fàbrica de Creació Fabra i Coats (2017-2020): càrrec escollit per votació dels residents de la Fabra. Portaveu dels residents i membre actiu en la co-decisió i gestió comunitària de la Fàbrica de Creació.IDIOMESAnglès - Advanced (CAE)

Francès - Diplôme Approfondi DALF (Avançat)

Alemany - bàsic

Italià i Portuguès - conversacional

Castellà - Natiu

Català - Natiu (certificat nivell C2 superior)